Skip to content
Menu

Județul cu cea mai intensă activitate de tranzacționare pentru acest segment este Brașovul, având cel mai bun aport între ofertele de case și cele pentru apartamente. În toată țara s-a înregistrat o creștere de 9% în numărul căutărilor de case, iar raportându-ne doar la casele și vilele noi s-a înregistrat o creștere de 13%. La apartamente s-a înregistrat o ușoară scădere, dar raportându-ne la casele noi s-au remarcat evoluții pozitive.

Specialiștii spun totuși că această creștere se raportează la un factor emoțional, ținând cont de faptul că foarte mulți români locuiesc la bloc. În izolare s-a simțit mai puternic nevoia de a nu fi restricționate deplasările, iar curtea aferentă unei case poate însemna un refugiu pentru a ,,ieși în aer liber”. Există atât avantaje cât și dezavantaje în a locui la casă, pe lângă curtea cu spațiu verde și posibilitatea de a te relaxa în aer liber, există câteva sarcini care trebuiesc îndeplinite, sarcini care nu pot suferi amânare ca în cazul locuirii la bloc. Având în vedere că nu vom trăi în fiecare an experiența izolării și a epidemiei, este posibil ca această tendință de creștere pentru acest segment să se aplatizeze în timp.

 

            Oferta de case și vile disponibile la vânzare este considerabil mai mică decât cea existentă pe segmentul de apartamente, astfel la nivel național procentul ofertelor se vede astfel:  în București-Ilfov, din totalul anunțurilor pentru case sau vile reprezintă doar 12,4% din totalul anunțurilor de vânzare pentru apartamente,  județul Brașov înregistrează cel mai bun raport și anume circa 38%, urmat de Timiș cu 33%. Județul Iași din totalul de apartamente, numărul caselor disponibile la vânzare este de aproximativ 20% iar județele Cluj și Constanța au cele mai scăzute înregistrări și anume 22% și 27%.

 

            Pandemia de Covid-19 ne-a făcut să apreciem mai mult confortul unui spațiu amenajat pentru lucru și cât de valoroasă poate fi o curte, indiferent de dimensiuni, în special pentru cei care locuiesc în marile orașe.  Majoritatea au optat pentru zonele limitrofe unde prețurile de listare au fost mai scăzute.